Στη Βραζιλία το πιάτο το λένε Moqueca Baiana, και το φτιάχνουν με πιο εξωτικά υλικά και πιο καυτερό...
Υλικά:
- (τουλάχιστον) 1/2 κιλό καθαρό ψαχνό ψαριού (προτιμήστε ψάρια μεγάλα με πολύ-λευκό κρέας)
- 1 κ.σ. χυμό λάϊμ
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη (τύπου Φλωρίνης), σε φέτες-λωρίδες
- ζάχαρη
- κύμινο, πάπρικα, πιπέρι καγιέν (αν/όσο θέλετε), αλάτι
- 400 ml γάλα καρύδας (έχει και λάϊτ τέτοιο)
- 400 γρ. κονσέρβα ντομάτα
- 1 κούπα ζωμό ψάρι (ή λαχανικών ή κοτόπουλο ή βραστό νερό...)
Οδηγίες:
1) Κόβετε το ψάρι σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα βάζετε σε μπολ με το χυμό λάϊμ και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε, σφραγίζετε με διαφάνεια και βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
2) Σε μεγάλο (και ψηλό) τηγάνι βάλτε να κάψει το λάδι και προσθέστε το ψάρι. Ψήστε το μέχρι να αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα, και στη συνέχεια βάλτε το στην άκρη.
3) Στο ίδιο (μεγάλο) τηγάνι, σε χαμηλο-μέτρια φωτιά προσθέστε πάλι λίγο λάδι και τσιγαρίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
4) Προσθέστε και τις πιπεριές και μετά από 1-2 λεπτά και όλα τα υπόλοιπα υλικά: γάλα καρύδας, ντομάτες, ζωμό, μπαχαρικά και αφήστε να σιγοβράζει για κάνα 20λεπτο (μέχρι να δέσει). Με τα μπαχαρικά μην το παρακάνετε γιατί "ακούγονται".
5) Στο τέλος ρίξτε το ψάρι (ίσως και λίγο χυμό λάϊμ) και αφήστε το άλλα 2-3 λεπτά.
6) Γαρνίρεται με κόλιανδρο (ή μαϊντανό) και σερβίρεται με ρύζι.
7) Καλή όρεξη.