ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΤΣΟΦΙΛΟΦΙΛΟΥΣ
Η συνταγή της σάλτσας είναι εδώ!
Όσο περισσότερη σάλτσα φτιάξετε (και στοκάρετε), με όσο το δυνατόν πιο καλές (φρέσκες, μυρωδάτες, εποχής) ντομάτες τόσο το καλύτερο ...για τους εξής 50 παρακάτω λόγους:
1) Spanish Rice: Φτιάξτε ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες και αντικαταστείστε τη 1 κούπα νερό με 1 κούπα marinara sauce, ρίξτε μέσα λίγη κάπαρη, ελιές και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
2) Potato Casserole: Βράστε πατάτες, ψιλοδιαλύστες τις σε ένα ταψάκι με ένα πηρούνε, ανακατέψτε με marinara sauce και τριμμένη παρμεζάνα, ρίξτε από πάνω κι άλλη marinara και τυρί και ψήστε στους 200 βαθμούς για κάνα μισάωρο.
3) Baked Brie: Πάρτε ένα τυρί Μπρι (στη γνωστή στρόγγυλη φόρμα), αφαιρέστε το πάνω μέρος, σκεπάστε το με λίγη marinara sauce και μείγμα τριμμένης φρυγανιάς, ψήστε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και σερβίρεται με φρέσκα μυρωδικά.
4) Mussels Marinara: Σε βαθύ τηγάνι, τσιγαρίστε λίγο σκόρδο, λιγότερο κρεμμύδι, ρίξτε λίγο σαφράν, 1/2 κούπα λευκό κρασί, 2 κούπες marinara sauce και (τουλάχιστον) 1 κιλό φρέσκα μύδια, κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να ανολίξουν τα μύδια (περίπου 5 λεπτά).
5) Zesty Chip Dip: Συνδυάστε ίσα μέρη marinara sauce και sour cream σε ένα μπολ, ρίξτε λίγη τριμμένη παρμεζάνα, πιπέρι, ρίγανη και ντιπάρετε αλύπητα (με nachos, φτερούγες κοτόπουλου κλπ).
6) Quick Ratatouille: Σωτάρετε κομμάτια από πιπεριές, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, μελιτζάνες και σκόρδο σε ελαιόλαδο, προσθέστε 2 μέρη marinara sauce και 1 μέρος νερό μαζί με λίγο φρέσκο βασιλικό και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
7) Cocktail Sauce: Ανακατέψτε marinara sauce με χρένο (horseradish ντε) και όποια/όσο καυτή σάλτσα θέλετε και σερβίρετε με γαρίδες.
8) Minestrone Soup: Βράστε 1 βάζο marinara sauce με 4-5 κούπες νερό, ρίξτε κάποιο μικρό ζυμαρικό, ψιλοκομμένα διάφορα λαχανικά, φασόλια (και κονσέρβας μια χαρά είναι) και τριμμένη παρμεζάνα μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και τα λαχανικά.
9) Tomato Butter: Ανακατέψτε στο μπλέντερ μια συσκευασία βούτυρο με μια κούπα marinara sauce και ψιλοκομμένο μαϊντανό, τυλίξτε τα σε διαφάνειες όλα μαζί ή σε 3-4 κομμάτια (κάντε το σαν μικρά λουκάνικα), βάλτε τα στο ψυγείο και θα έχετε ντοματένιο και αρωματικό βούτυρο.
10) Olive Tapenade: Ανακατέψτε 1 κούπα marinara sauce, 1/2 κούπα ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών, 1/2 κούπα ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης (έτοιμη από βαζάκι), λίγη κάπαρη, ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε με κρακεράκια.
11) African Stew: Τσιγαρίστε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και τζίντζερ με λίγη σκόνη κάρυ, προσθέστε 1 βάζο marinara sauce, 2 κούπες νερό, 1 κονσέρβα έτοιμα λευκά φασόλια και μια γλυκοπατάτα σε κομματάκια, βράστε μέχρι να μαλακώσουν και πριν τα βγάλτε από τη φωτιά προσθέστε 1/4 κούπας φυστικοβούτυρο (ναι, φυστικοβούτυρο!).
12) Cream of Tomato Soup: Τσιγαρίστε φρέσκα μυρωδικά σε βούτυρο, προσθέστε 1 βάζο marinara sauce, 2 κούπες νερό, 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και βράστε ανακατεύοντας που και που για 5 λεπτά.
13) Stuffed Mushrooms: Κόψτε και ψιλοκόψτε τα κοτσανάκια από μεγάλα μανιτάρια, ανακατέψτε τα με μείγμα τριμμένης φρυγανιάς, τριμμένη παρμεζάνα και λίγη marinara sauce, βάλτε το μείγμα πάνω στα αναποδογυρισμένα μανιτάρια, ραντίστε με λάδι και ψήστε στους 200 βαθμούς για κάνα μισάωρο.
14) Buffalo Wings: Φτιάξτε μείγμα με ίσα μέρη από marinara sauce και όποια άλλη καυτή σάλτσα θέλετε, καλύψτε καλά τις φτερούγες κοτόπουλου και ψήστε στους 220 βαθμούς για 40 λεπτά.
15) Clam Chowder: Τσιγαρίστε ψιλοκομμένο σέλερι και κρεμμύδι σε βούτυρο με λίγο θυμάρι και ένα φύλο δάφνης, προσθέστε 1 ψιλοκομμένη πατάτα, 2 κούπες marinara sauce, 1 μπουκάλι φυλαγμένο ζωμό από θαλασσινά (π.χ. από μύδια, γαρίδες, αχιβάδες), και 1 κούπα νερό, αλατοπιπερώστε και βράστε για 15 λεπτά.
16) Tomato Croutons: Ανακατέψτε 2 κούπες κομματάκια μπαγιάτικο ψωμί, 1/2 κούπα marinara sauce, 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, απλώστε τα σε λαδόκολα και ψήστε στους 200 βαθμούς για κάνα 10λεπτο.
17) BBQ Brisket: Τσιγαρίστε μεγάλο κομμάτι μοσχαρίσιου στήθους (γύρω στο 1,5 κιλό) σε ελαιόλαδο με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και λίγο μπούκοβο (αν σας αρέσει), προσθέστε 1 βάζο marinara sauce και ένα νερό, 1/4 κούπας ξύδι, 1/4 κούπας καστανή ζάχαρη, καπακώστε και αφήστε το σε χαμηλή φωτιά για κάνα 4ωρο.
18) Eggs in Purgatory: Σε τηγάνι ρίξτε 1 κούπα marinara sauce και μόλις αρχίζει να βράσει ρίξτε 2 αυγά και από πάνω τους φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.
19) Tuna Marinara: Σιγοβράστε marinara sauce με ελιές, κάπαρη και τόνο (από κονσέρβα), σερβίρετε με ζυμαρικά.
20) Stewed BLT: Τσιγαρίστε κομμάτια μπέϊκον, προσθέστε marinara sauce και αντίδια, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
21) Pizza Potato: Σε ψητή πατάτα, κόψτε το πάνω μέρος και σκάψτε λιγάκι, ρίξτε μέσα marinara sauce, ψιλοκομμένο αλλαντικό (τύπου pepperoni) και τριμμένη μοτζαρέλα, και ψήστε στους 200 βαθμούς μέχρι να λιώσει καλά το τυρί.
22) Italian Meatloaf: Σε βασική συνταγή για ρολό κιμά, ανακατέψτε 1 κούπα marinara sauce, 1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, ψήστε στο φούρνο και 15 λεπτά πριν γίνει ρίξτε από πάνω κι άλλη marinara sauce και τυρί.
23) Baked Beans: Σιγοβράστε 1 κούπα marinara sauce με 1/4 κούπα μουστάρδα με μέλο, 1/4 κούπα καστανή ζάχαρη και 1 μεγάλη κονσέρβα λευκά φασόλια μέχρι να πάρει βράση.
24) Tomato Mac and Cheese: Ανακατέψτε marinara sauce με έτοιμα μακαρονάκια και τριμμένο τυρί, βάλτε το μείγμα σε πυρέξ, ρίξτε από πάνω λίγο τυρί ακόμα και ψήστε στους 180 βαθμούς.
25) Instant Salsa: Ανακατέψτε 1 κούπα marinara sauce με 2 κουταλιές χυμό λάίμ, 1/2 κούπα καλαμπόκι, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λίγο ταμπάσκο.
26) Sweet-and-Sour Franks: Σε κατσαρολάκι βάλτε 1 κούπα marinara sauce, 1/2 κούπα νερό, 3 κούπες ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη, σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράζει για κάνα μισάωρο. Σερβίρεται σε hot dogs.
27) Vodka Penne: Σιγοβράστε 3 κούπες marinara sauce και 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος για 5 λεπτά, βγάλτε από τη φωτιά και ανακατέψτε με 2-3 κουταλιές βότκα και σερβίρετε πάνω σε βρασμένα ζυμαρικά.
28) Saucy Marinade: Ανακατέψτε 1 κούπα marinara sauce, 1/4 κούπας ξύδι μπαλσάμικο, 1/4 κούπας ελαιόλαδο, μερικά πολτοποιημένα σκόρδα, αλάτι και πιπέρι για να μαρινάρετε περίπου μισό κιλό κοτόπουλου ή χοιρινού.
29) Tomato Biscuits: Σε προ-ετοιμασμένα (αλλά όχι ψημένα) και κατεψυγμένα μπισκότα απλώστε marinara sauce, λίγο τριμμένο τσένταρ και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και ψήστε τα.
30) Country Captain: Σε τηγάνι σωτάρετε κοτόπουλο σε μπουκιές με ελαιόλαδο, σκόνη κάρυ, κρεμμύδι και πιπεριές, προσθέστε marinara sauce και σιγοβράστε μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
31) Taleggio Panini: Σε δύο φέτες φρυγανισμένο ψωμί απλώστε marinara sauce και προσθέστε κάποιο τυρί του στυλ ταλέτζιο, ροκφόρ, στίλτον, καμεμπέρ και βάλτε το λίγο να ψηθεί σε βουτυρωμένο τηγάνι και από τις δύο πλευρές.
32) Poor Man's Parmigiana: Σε ταψάκι ή πυρέξ τοποθετήστε εναλλάξ φέτες από σκορδόψωμο και μοτσαρέλα, ρίξτε από πάνω marinara sauce και ψήστε στους 180 για κάνα 20λεπτο.
33) Tomato Polenta: Ανακατέψτε marinara sauce με ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ζεστάνετέ το και απλώστε το πάνω από έτοιμη πολέντα.
34) Italian Quesadilla: Απλώστε πάνω σε μια τορτίγια λίγη marinara sauce, ρίξτε τριμμένη μοτσαρέλα, λεπτές φέτες μανιταριών και ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, τυλίξτε στη μέση και τηγανίστε σε λίγο βούτυρο μέχρι να πάρει χρωματάκι.
35) Chilaquiles: Σε κατσαρολάκι σιγοβράστε marinara sauce με νάτσος μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, ρίξτε και λίγο ξιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρετε με τριμμένο τσένταρ και sour cream.
36) Creole Stew: Τσιγαρίστε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πιπεριές και σέλερι, προσθέστε μείγμα μπαχαρικών Creole (πάπρικα, ρίγανη, πιπέρι, βασιλικό, αλάτι, πιπέρι καγιέν, κρεμμύδι σκόνη, θυμάρι, σκόρδο σκόνη), ρίξτε λεπτές φέτες λουκάνικου γαλοπούλας (ή κοτόπουλου), marinara sauce και αρκετό ζωμό και σιγοβράστε. Σερβίρεται με ρύζι.
37) Poached Cod: Σιγοβράστε marinara sauce και προσθέστε φιλέτα βακαλάου ή άλλου λευκού ψαριού μέχρι να γίνει. Σερβίρεται με ψιλοκομμένα μυρωδικά.
38) Enchilada Sauce: Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε πρώτα σκόνη τσίλι μετά marinara sauce και ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίτσες (ή εναλλακτικά ταμπάσκο), και συνδυάστε το με εντσιλάδας ή τάκος.
39) Pizza Sticks: Σε κατεψυγμένα στικάκια ζύμης απλώστε marinara sauce, τριμμένη παρμεζάνα και ψήστε τα. Σερβίρονται με έξτρα marinara sauce.
40) Greek Beans: Σιγοβράστε marinara sauce με ένα ξύλο κανέλας, ένα φύλο δάφνης και λίγο κόκκινο κρασί, σερβίρετε πάνω από έτοιμα λευκά φασόλια μαζί με ένα γενναίο κομμάτι τυρί φέτα.
41) Tomato Omelet: Ανακατέψτε 3 αυγά, αλάτι & πιπέρι, ρίξτε το σε τηγάνι με βούτυρο, ρίξτε τριμμένο τυρί fontina (ή κάποια γραβιέρα της αρεσκείας σας) και μερικές κουταλιές marinara sauce, Μέσα στο τηγάνι διπλώστε το στη μέση και μαγειρέψτε και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνει.
42) Bloody Marys: Ανακατέψτε καλά γύρω στα 180 γρ. βότκα με 1 κούπα marinara sauce, 1/2 κούπα νερό, 6 κουταλιές ψυμό λάϊμ και 1 κουταλιά χρένο (horseradish), σερβίρεται με λίγο αλάτι, Worcestershire sauce, ταμπάσκο και ένα κλωνάρι σέλερι.
43) Spiced Okra: Σιγοβράστε μπάμιες (και κατεψυγμένες) με έτοιμα ρεβύθια σε marinara sauce, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, κύμινο, σπόρους μουστάρδας και κόλιανδρο.
44) Polenta Bites: Κόψτε σε κομμάτια μπουκιάς έτοιμη αγορασμένη πολέντα, ψήστε τη λίγο να ζεσταθεί καλά (ιδανικά στη σχάρα, πλάκα ή σε σχαροτηγάνι), απλώστε από πάνω marinara sauce και λίγο τυρί fontina (ή κάποια γραβιέρα της αρεσκείας σας) και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί.
45) Tomato-Fennel Soup: Αραιώστε marinara sauce με λίγο νερό, προσθέστε ψιλοκομμένο μάραθο, ζωμό λαχανικών, λίγο λικέρ Pernod (ή εναλλακτικά λίγο ουζάκι) και σιγοβράστε.
46) Chickpea Pasta: Σιγοβράστε marinara sauce με ψιλοκομμένο σέλερι, ψιλοκομμένες αντζούγιες και έτοιμα ρεβύθια. Σερβίρετε με πέννες.
47) Red Pepper Coulis: Σε μπλέντερ ανακατέψτε πιπεριές Φλωρίνης (έτοιμες ψητές από βαζάκι) με marinara sauce και σερβίρετε με φιλέτο λευκού ψαριού στον ατμό.
48) Sloppy Joes: Τσιγαρίστε ψιλοκομμένο καλό λουκάνικο, ψιλοκομμένο κρεμύδι και ψιλοκομμένες πιπεριές και προσθέστε marinara sauce. Σερβίρετε σε σάντουιτς (σε ψωμάκια για μπέργκερ, χοτ ντογκ ή ότι άλλο θέλετε).
49) Tomato Vinaigrette: Ανακατέψτε 1/4 κούπας κόκκινο κρασί με 1/2 κούπας ελαιόλαδο, φύλα βασιλικού, αλάτι και πιπέρι μαζί με μια καλή κουταλιά marinara sauce. Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα ρόκας.
50) Eggplant Rolls: Ψήστε λεπτές φέτες μελιτζάνας μέχρι να μαλακώσουν, απλώστε marinara sauce, ρικότα, τυλίξτε τα και περάστε οδοντογλυφίδες για να σταθούν.
29) Tomato Biscuits: Σε προ-ετοιμασμένα (αλλά όχι ψημένα) και κατεψυγμένα μπισκότα απλώστε marinara sauce, λίγο τριμμένο τσένταρ και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και ψήστε τα.
30) Country Captain: Σε τηγάνι σωτάρετε κοτόπουλο σε μπουκιές με ελαιόλαδο, σκόνη κάρυ, κρεμμύδι και πιπεριές, προσθέστε marinara sauce και σιγοβράστε μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
31) Taleggio Panini: Σε δύο φέτες φρυγανισμένο ψωμί απλώστε marinara sauce και προσθέστε κάποιο τυρί του στυλ ταλέτζιο, ροκφόρ, στίλτον, καμεμπέρ και βάλτε το λίγο να ψηθεί σε βουτυρωμένο τηγάνι και από τις δύο πλευρές.
32) Poor Man's Parmigiana: Σε ταψάκι ή πυρέξ τοποθετήστε εναλλάξ φέτες από σκορδόψωμο και μοτσαρέλα, ρίξτε από πάνω marinara sauce και ψήστε στους 180 για κάνα 20λεπτο.
33) Tomato Polenta: Ανακατέψτε marinara sauce με ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ζεστάνετέ το και απλώστε το πάνω από έτοιμη πολέντα.
34) Italian Quesadilla: Απλώστε πάνω σε μια τορτίγια λίγη marinara sauce, ρίξτε τριμμένη μοτσαρέλα, λεπτές φέτες μανιταριών και ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, τυλίξτε στη μέση και τηγανίστε σε λίγο βούτυρο μέχρι να πάρει χρωματάκι.
35) Chilaquiles: Σε κατσαρολάκι σιγοβράστε marinara sauce με νάτσος μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, ρίξτε και λίγο ξιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρετε με τριμμένο τσένταρ και sour cream.
36) Creole Stew: Τσιγαρίστε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πιπεριές και σέλερι, προσθέστε μείγμα μπαχαρικών Creole (πάπρικα, ρίγανη, πιπέρι, βασιλικό, αλάτι, πιπέρι καγιέν, κρεμμύδι σκόνη, θυμάρι, σκόρδο σκόνη), ρίξτε λεπτές φέτες λουκάνικου γαλοπούλας (ή κοτόπουλου), marinara sauce και αρκετό ζωμό και σιγοβράστε. Σερβίρεται με ρύζι.
37) Poached Cod: Σιγοβράστε marinara sauce και προσθέστε φιλέτα βακαλάου ή άλλου λευκού ψαριού μέχρι να γίνει. Σερβίρεται με ψιλοκομμένα μυρωδικά.
38) Enchilada Sauce: Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε πρώτα σκόνη τσίλι μετά marinara sauce και ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίτσες (ή εναλλακτικά ταμπάσκο), και συνδυάστε το με εντσιλάδας ή τάκος.
39) Pizza Sticks: Σε κατεψυγμένα στικάκια ζύμης απλώστε marinara sauce, τριμμένη παρμεζάνα και ψήστε τα. Σερβίρονται με έξτρα marinara sauce.
40) Greek Beans: Σιγοβράστε marinara sauce με ένα ξύλο κανέλας, ένα φύλο δάφνης και λίγο κόκκινο κρασί, σερβίρετε πάνω από έτοιμα λευκά φασόλια μαζί με ένα γενναίο κομμάτι τυρί φέτα.
41) Tomato Omelet: Ανακατέψτε 3 αυγά, αλάτι & πιπέρι, ρίξτε το σε τηγάνι με βούτυρο, ρίξτε τριμμένο τυρί fontina (ή κάποια γραβιέρα της αρεσκείας σας) και μερικές κουταλιές marinara sauce, Μέσα στο τηγάνι διπλώστε το στη μέση και μαγειρέψτε και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνει.
42) Bloody Marys: Ανακατέψτε καλά γύρω στα 180 γρ. βότκα με 1 κούπα marinara sauce, 1/2 κούπα νερό, 6 κουταλιές ψυμό λάϊμ και 1 κουταλιά χρένο (horseradish), σερβίρεται με λίγο αλάτι, Worcestershire sauce, ταμπάσκο και ένα κλωνάρι σέλερι.
43) Spiced Okra: Σιγοβράστε μπάμιες (και κατεψυγμένες) με έτοιμα ρεβύθια σε marinara sauce, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, κύμινο, σπόρους μουστάρδας και κόλιανδρο.
44) Polenta Bites: Κόψτε σε κομμάτια μπουκιάς έτοιμη αγορασμένη πολέντα, ψήστε τη λίγο να ζεσταθεί καλά (ιδανικά στη σχάρα, πλάκα ή σε σχαροτηγάνι), απλώστε από πάνω marinara sauce και λίγο τυρί fontina (ή κάποια γραβιέρα της αρεσκείας σας) και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί.
45) Tomato-Fennel Soup: Αραιώστε marinara sauce με λίγο νερό, προσθέστε ψιλοκομμένο μάραθο, ζωμό λαχανικών, λίγο λικέρ Pernod (ή εναλλακτικά λίγο ουζάκι) και σιγοβράστε.
46) Chickpea Pasta: Σιγοβράστε marinara sauce με ψιλοκομμένο σέλερι, ψιλοκομμένες αντζούγιες και έτοιμα ρεβύθια. Σερβίρετε με πέννες.
47) Red Pepper Coulis: Σε μπλέντερ ανακατέψτε πιπεριές Φλωρίνης (έτοιμες ψητές από βαζάκι) με marinara sauce και σερβίρετε με φιλέτο λευκού ψαριού στον ατμό.
48) Sloppy Joes: Τσιγαρίστε ψιλοκομμένο καλό λουκάνικο, ψιλοκομμένο κρεμύδι και ψιλοκομμένες πιπεριές και προσθέστε marinara sauce. Σερβίρετε σε σάντουιτς (σε ψωμάκια για μπέργκερ, χοτ ντογκ ή ότι άλλο θέλετε).
49) Tomato Vinaigrette: Ανακατέψτε 1/4 κούπας κόκκινο κρασί με 1/2 κούπας ελαιόλαδο, φύλα βασιλικού, αλάτι και πιπέρι μαζί με μια καλή κουταλιά marinara sauce. Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα ρόκας.
50) Eggplant Rolls: Ψήστε λεπτές φέτες μελιτζάνας μέχρι να μαλακώσουν, απλώστε marinara sauce, ρικότα, τυλίξτε τα και περάστε οδοντογλυφίδες για να σταθούν.