Pappa al Pomodoro - Ψωμο/ντοματόσουπα Τοσκάνης


Υλικά:

 - (γύρω στο) 1 κ. ντομάτες (καλές - ώριμες) ή αντίστοιχη ποσότητα σε κονσέρβα
 - μια φρατζόλα ψωμί (ίσως λίγο λιγότερο...)
 - 4 κούπες ζωμός λαχανικών
 - λίγο φρέσκο βασιλικό
 - 2 σκ. σκόρδο
 - μια καλή πρέζα ζάχαρη
 - αλάτι, πιπέρι
 - ελαιόλαδο







Οδηγίες

1) Αν οι ντομάτες είναι φρέσκες:
     - Χαράζουμε στο πάνω μέρος τους ένα μικρό σταυρό
     - Τις βάζουμε σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά
     - Τις βγάζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, και τις ξεφλουδίζουμε.

2) Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και το βάζουμε στο φούρνο (σε ταψί με λαδόκολλα), στους 140-150 για 10 λεπτά από τη μία πλευρά και για άλλα 5 από την άλλη. Μετά αφήνουμε τις φέτες να κρυώσουν.

3) Όσο κρυώνει το ψωμί, τρίβουμε το σκόρδο πάνω στις φέτες.

4) Απλώνουμε τις φέτες σε (μεγάλο) τηγάνι και ρίχνουμε από πάνω τις ντομάτες και το ζωμό, μέχρι να καλυφθούν τελείως οι φέτες ψωμιού.

5) Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά (ή μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά). Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να πάνε παντού οι χυμοί και να απορροφηθούν τελείως από τις φέτες ψωμιού (που στο μεταξύ έχουν σπάσει...).

6) Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και βγάζουμε από τη φωτιά.

7) Σερβίρουμε σε μεγάλα μπολ, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και γαρνίροντας με βασιλικό.

8) Καλή όρεξη.