Σπιτική σάλτσα ντομάτας (Marinara sauce)


Ιδανική λύση για σπιτική σάλτσα ντομάτας, με πολλές και διαφορετικές χρήσεις (σε φαγιά κατσαρόλας, φούρνου, σε πίτσες, μακαρονάδες κ.ο.κ.) η οποία μπορεί να φυλαχτεί στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες (αν και δεν θα προφτάσει...)


Υλικά:

 - 3 καλές κουταλιές ελαιόλαδο,
 - 3 κούπες ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
 - 1/2 κούπας ψιλοκομμένο (ή στο μπλέντερ καλύτερα) καρότο,
 - 1/2 κούπας ψιλοκομμένο σέλερι,
 - 1/4 κούπας ψιλομμένο σκόρδο,
 - 3 κ.σ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη,
 - 1/2 κ.γ. ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά (αν θέλετε),
 - 3 κ.σ. πελτές,
 - 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί (ιδανικά cabernet),
 - 2,5 με 3 κιλά ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη,
 - 1/2 κούπας κομμένος φρέσκος βασιλικός,
 - αλάτι, πιπέρι



Οδηγίες:

 1) Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μετριοδυνατή φωτιά να κάψει λίγο το λάδι.

 2) Προσθέστε πρώτα το κρεμμύδι και μετά το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο, τη ρίγανη και την πιπεριά και σωτάρετε για κάνα 5λεπτο.

 3) Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίστε το σωτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.

4) Σβήστε με το κρασί και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά (κάνα 2λεπτο ακόμα).

 5) Προσθέστε και τις ντομάτες και μόλις πάει να πάρει την πρώτη βράση, χαμηλώστε αρκετά (3-4 στα 10) και αφήστε το τουλάχιστον για 3 ώρες, ανακατεύοντας περιστασιακά. 
Αν το χαμηλώστε περισσότερο είναι ακόμα καλύτερα, μπορείτε να το αφήσετε και για παραπάνω ώρες. 
Αν διαθέτετε ηλεκτρικό slow cooker, βάλτε το στο χαμηλό και αφήστε το μέχρι και 8ωρο.

 6) Στο τέλος προσθέστε το βασιλικό και αλάτι - πιπέρι. Δυναμώστε τη φωτιά και αφήστε το να δέσει για κάνα μισάωρο, δοκιμάζοντας και προσθέτοντας αλατοπίπερο κατά βούληση.

 7) Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το κρυώσει.

 8) Βάλτε τη σάλτσα σε βάζα (από μαρμελάδες, τουρσιά κλπ τα οποία έχει πλύνει και απολυμάνει). Μη γεμίσετε μέχρι τέλους τα βάζα, γιατί με τη διαστολή των υγρών στην κατάψυξη θα έχετε ατυχήματα.

9) Βάλτε στον καταψύκτη τα βάζα και φυλάξτε τα για μέχρι 3-4 μήνες.

10) Καλή όρεξη.