Υλικά:
- γύρω στα 700 γραμ. μήλα (καθαρισμένα, και κομμένα σε σχετικά λεπτές φέτες)
-1 ζύμη για τάρτες (αποψυγμένη)
- 2/3 κούπας ζάχαρη (καλύτερα καστανή...)
- 2 κ.σ. αλεύρι
- μοσχοκάρυδο (πολύ λίγο γιατί ακούγεται...)
- κανέλα (λίγο παραπάνω από το μοσχοκάρυδο, ανάλογα με τα γούστα σας)
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 βανίλια
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα αλεύρι
- 1/2 κούπα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
Οδηγίες:
1) Βάλτε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς
2) Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα μήλα με την (καστανή) ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το αλεύρι.
3) Προσθέστε τη βανίλια και το κονιάκ και ανακατέψτε.
4) Σε άλλο μπολ ανακατέψτε με το χέρι (καλύτερα φορέστε γάντι) το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλεύρι μέχρι να γίνουν πολλά μικρά ακανόνιστα κομματάκια (crumbles). Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο ακόμα αλεύρι.
5) Βάλτε το φύλο στην ταρτιέρα, πιέστε να κάτσει καλά παντού, και ότι περισσέψει κόψτε το και βάλτε το περιφερειακά στο στεφάνι (ψημένο θα είναι πολύ ωραίο).
6) Προσθέστε τα υλικά στην ταρτιέρα. Η πρώτη στρώση να είναι τα μήλα και μετά το μείγμα των crumbles (κοιτάξτε να πάνε παντού και να γεμίσουν όλα τα κενά).
7)Ψήστε στον φούρνο για κάνα 15λεπτο. Μετά χαμηλώστε λίγο τη φωτιά (γύρω στους 180-190) και ψήστε για άλλο ένα μισάωρο (ίσως και λίγο παραπάνω, μέχρι πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα η πίτα).
8) Καλή όρεξη.