Υλικά:
- 1.200 γρ. αρνάκι από σπάλα (με το κόκαλο), σε μερίδες
- 1 κιλό σταμναγκάθι, καθαρισμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
- 1 αυγό
- χυμός από 2 λεμόνια
- 1.200 γρ. αρνάκι από σπάλα (με το κόκαλο), σε μερίδες
- 1 κιλό σταμναγκάθι, καθαρισμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
- 1 αυγό
- χυμός από 2 λεμόνια
Οδηγίες:
1) Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι.
2) Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
3) Προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε όσο γίνεται καλύτερα από όλες τις πλευρές.
4) Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε καλά το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ενδιάμεσα τσεκάρουμε μπας και χρειαστεί λίογο νεράκι για να μην κολλήσει.
5) Προσθέτουμε το σταμναγκάθι και 200 ml νερό, κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για περίπου 20 λεπτά, έως ότου γίνει το σταμναγκάθι - δεν πρέπει να λιώσει, αλλά να κρατάει. Αποσύρουμε και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
6) Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το χτυπάμε καλά με το σύρμα, να ασπρίσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να ενωθούν. Με μια ρηχή κουτάλα ρίχνουμε λίγο από το βραστό ζουμί της κατσαρόλας στο αυγολέμονο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε άλλη μία, έτσι ώστε τα δύο μείγματα να έρθουν σχεδόν στην ίδια θερμοκρασία.
7) Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και την κουνάμε ώστε να γίνουν τα υγρά μια ενιαία πηχτή σάλτσα. Ελέγχουμε σε αλατοπίπερο.
8) Καλή όρεξη