Κουνουπίδι στο φούρνο με κρέμα γιαουρτιού



Υλικά:

 - 1 μεγάλο κουνουπίδι, περίπου 1½ κιλό ή 2 μικρότερα, χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια
 - 1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
 - 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
 - 200 γρ. γραβιέρα (κατά προτίμηση Κρήτης) ή μετσοβόνε (με διαφορετικά αλλά εξίσου ενδιαφέροντα το καθένα αποτελέσματα), τριμμένα
 - αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 - 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά




Για την κρέμα γιαουρτιού:

 - 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
 - 2 αυγά
 - 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
 - αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο






Στο τελικό αποτέλεσμα μπορεί μαζί με το κουνουπίδι να μπει και μπρόκολο, όπως θα μπορούσαν να προστεθούν και σταφίδες (αν γουστάρετε) ή ακόμα και απλό ζαμπόν ή καπνιστός σολομός/πέστροφα.




Οδηγίες:

1) Χωρίζουμε το κουνουπίδι στα μπουκετάκια του, τα οποία κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια.

2) Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και ζεματίζουμε το κουνουπίδι για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει κάπως, αλλά να παραμείνει τραγανό.

3) Σουρώνουμε το κουνουπίδι και το αφήνουμε στην άκρη.

4) Για την κρέμα γιαουρτιού: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Χτυπάμε μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά και προκύψει μια ομοιογενής κρέμα.




5) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Απλώνουμε τα κομμάτια του κουνουπιδιού σε ένα λαδωμένο πυρέξ, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε ελαφρώς.




6) Περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί με την κρέμα του γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.




7) Ψήνουμε για 15 λεπτά στο φούρνο ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.




 8) Καλή όρεξη