Απλή, ανατολίτικη συνταγή, πεντανόστιμη, νηστίσιμη, συνοδεύει τέλεια πολλά φαγητά. Απλά απαιτεί ψιλοκόψιμο των υλικών.
Υλικά:
- Γύρω στα 25 γρ. πλιγούρι
- Ένα ματσάκι μαϊντανό
- Λίγο δυόσμο (ή μέντα)
- Δύο ντομάτες
- 1 κρεμμύδι ξερό και κάνα-δύο φρέσκα (ή το ανάποδο αν προτιμάτε)
- 1 σκόρδο
- Μισό κρασοπότηρο λάδι
- Μισό κρασοπότηρο λεμόνι
- 1 αγγούρι (ή αγγουράκια τουρσί)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Τα πρώτα υλικά είναι τα βασικά. Το
αγγούρι π.χ. μπορεί να είναι προαιρετικό. Υπάρχουν και συνταγές για
ταμπουλέ με ότι βάλει ο νους και η όρεξη του καθενός...
Σημ: τα υλικά (εκτός των πρώτων βασικών) και - κυρίως - οι ποσότητες είναι κατά την προτίμηση του καθενός. Καλό είναι στο τέλος να τσιμπάει λίγο στο λεμόνι και να ακούγεται αρκετά ο μαϊντανός. Αυτή είναι η ομορφιά της.
1) Βάζουμε το πληγούρι σε νερό (θερμοκρασίας δωματίου) για τουλάχιστον 2 ώρες.
2) Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά.
3) Σουρώνουμε το πλιγούρι, και το βάζουμε μέσα σε μπολ σαλάτας.
4) Βάζουμε όλα τα υλικά (πρώτα τα στέρεα και σε επόμενο βήμα τα υγρά) και ανακατεύουμε.
5) Βάζουμε στο τέλος λάδι και λεμόνι.
6) Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε για αλάτι, λεμόνι, λάδι ή αν κάποιο υλικό μας φαίνεται πολύ ή λίγο.
7) Καλό είναι η σαλάτα να μείνει αρκετή ώρα ή και ώρες, για να ρουφήξει το πλιγούρι τα υγρά και τις γεύσεις.
8) Καλή σας όρεξη.