Βασική συνταγή για burgers. Οι παραλλαγές μπορούν να αφορούν στο μπιφτέκι, στα λοιπά υλικά, στις σάλτσες, στα ψωμάκια κλπ...
Υλικά:
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 αυγό (για τα μπιφτέκια, αν δεν θέλετε είναι ΟΚ)
- 1 κρεμμύδι & 1-2 σκελίδες σκόρδο στο μούλτι (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε σκόνες...)
- 3 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου (όποια σας αρέσει ή δικιά σας)
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή τριμμένα κορν φλέϊκς (ή ότι άλλο θέλετε για να μαλακώσει το μείγμα των μπιφτεκιών - εννοείται αν τα προτιμάτε πιο σφιχτά και "κρεατένια" δεν βάζετε τίποτα τέτοιο...)
- 6 ψωμάκια για burger (όσο μεγαλύτερα και φρεσκότερα τόσο καλύτερα)
- 6 φέτες τυρί τσένταρ (ή όποιο άλλο τυρί σας αρέσει)
- ντομάτες σε ροδέλες
- μαρούλι
- κρεμμύδι σε ροδέλες (ή καραμελωμένο κρεμμύδι)
- σάλτσα μπάρμπεκιου (όπως παραπάνω για τα μπιφτέκια...)
- ότι άλλο σας κάνει κέφι (το ίντερνετ είναι γεμάτο ιδέες...)
Οδηγίες:
1) Βάζετε τα πρώτα 5 υλικά (κιμά, αυγό, κρεμμυδο-σκόρδο, σάλτσα, φρυγανιά) σε μεγάλο μπολ και ανακατεύετε καλά με τα χέρια.
2) Κόβετε το μείγμα στη μέση και μετά κάθε κομμάτι στα 3. Βγάζετε δηλαδή 6 μερίδες. Κάθε μερίδα την πλάθετε καλά με το χέρι μέχρι να σφίξει αρκετά και μετά της δίνετε σχήμα μπιφτεκιού.
3) Σε καυτή σχάρα βάζετε τα μπιφτέκια να ψηθούν. Ο χρόνος που τα αφήνετε ανά πλευρά εξαρτάται από το πόσο καλοψημένα ή όχι τα θέλετε. Ένας μέσος όρος (για ψήσιμο απευθείας πάνω από τα κάρβουνα) είναι 4-5 λεπτά ανά πλευρά.
4) Όσο ψήνονται τα μπιφτέκια μπορείτε αν θέλετε να βάλετε (με πινέλο) και λίγη σάλτσα μπάρμπεκιου. Όταν γίνουν τα βάζετε στο πλάϊ της φωτιάς, και βάζετε απάνω τους το τυρί.
5) Στο τέλος ψήνετε για κάνα 2λεπτο τα ψωμάκια στη σχάρα.
6) Κάνετε τη συναρμολόγηση. Βάζετε σάλτσα bbq, μουστάρδα, κέτσαπ ότι θέλετε) στα ψωμάκια, αλλά όχι πολύ. Στη συνέχεια βάζετε πρώτα το μπιφτέκι στο κάτω ψωμάκι και στη συνέχεια όποια από τα υλικά θέλετε.
7) Καλή όρεξη.