Βερυκοκο-κοτόπουλο


Υλικά:

 - 750 γρ. (περίπου) βερύκοκα, πλυμένα, καθαρισμένα, και κομμένα σε μικρά κομμάτα (1-2 εκ.)
 - 1/4 φλ. ζάχαρη
 - 2 κ.σ. ξύδι
 - 1 κιλό (το πολύ) κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε μπουκιές (3-5 εκ.)
 - 1 κ.σ. βούτυρο
 - 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 - 2 φλ. ζωμός κοτόπουλο
 - 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο (καλύτερα φρέσκο)
 - 1 κ.γ. κανέλλα
 - 2 κ.γ. ταμπάσκο
 - αλάτι, πιπέρι
 - ελαιόλαδο
 - ψιλοκομμένο μαϊντανό (για το σερβίρισμα)

(Σημ: αν δεν έχετε φρέσκα βερύκοκα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδυασμό αποξηραμένων βερύκοκων με μαρμελάδα βερύκοκο, τροποποιώντας αναλόγως τα σχετικά παρακάτω βήματα.)




Οδηγίες:

 1) Σε μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα βερύκοκα με τη ζάχαρη και το ξύδι. Αφήστε το να καθήσει μέχρι το βήμα 5 παρακάτω...

 2) Βάλτε μεγάλο τηγάνι σε μετριοδυνατή φωτιά να κάψει και ρίξτε το βούτυρο και ελαιόλαδο. (σε δόσεις) σωτάρετε το κοτόπουλο, αλατίζοντάς το και λίγο, και μόλις ροδίζει βγάλτε τα κομμάτια στην άκρη.

 3) Ρίξτε λίγο λάδι στο ίδιο τηγάνι και σωτάρετε τα κρεμμύδια (αν στον πάτο του τηγανιού έχει υπολείμματα από τα κοτόπουλα, κατά τη διάρκεια του σωταρίσματος των κρεμμυδιών, ξύστε λίγο τον πάτο να ανακατευτούν με το κρεμμύδι).

 4) Στη συνέχεια προσθέστε το ζωμό και χαμηλώστε τη φωτιά.

 5) Αφήνοντας στην άκρη λίγα βερύκοκα (1,5 φλ.) ρίξτε όλα τα υλικά του μπολ με τα βερύκοκα σε μπλέντερ, κάντε τα πουρέ, και ρίξτε τα στο τηγάνι.

 6) Καθώς τα υλικά στο τηγάνι σιγοβράζουν, ρίτξε την κανέλλα, το δεντρολίβανο και το ταμπάσκο. Χαμηλώστε τη φωτιά ίσα που να σιγοβράζει και αφήστε το κάνα 20λεπτο (η μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα). Δοκιμάστε για αλάτι, πιπέρι ή ταμπάσκο και πράξτε αναλόγως...

 7) Προσθέστε το κοτόπουλο και τα κομμάτι βερύκοκων που είχατε φυλάξει, και αφήστε να σιγοβράσει για άλλο λίγο (5 - 10 λεπτά) ή μέχρι να σιγουρευτείτε ότι το κοτόπουλο είναι καλά μαγειρεμένο.

 8) Σερβίροντας ρίξτε (κατά βούληση) ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 9) Καλή όρεξη.


(εννοείται ότι το πιάτο ταιριάζει άψογα με ρύζι...)