Σάλτσα Gravy


Επειδή η γεύση είναι σοβαρό πράμα και δεν παίζουν μαζί του...

Gravy ονομάζεται η σάλτσα που προκύπτει από τα υπολείμματα και το ζωμό του κρέατος που μαγειρέψαμε.

Γίνεται ως εξής:

Όταν έχουμε κάποιο ψητό κρέας στο φούρνο, μόλις αυτό ετοιμαστεί και το αφαιρέσουμε από το ταψί, βάζουμε το ταψί πάνω στην εστία μας, προσθέτουμε καρότο, ντομάτα, κρεμμύδι και αρωματικά (θυμάρι, δάφνη...) και τα σοτάρουμε λίγο στο λίπος και τα ζουμιά του κρέατος.

Σβήνουμε με κάποιο καλό κρασί (που αργότερα θα σερβιριστεί στο τραπέζι μας), ξύνουμε τον πάτο του ταψιού (εκεί που κρύβεται όλη η νοστιμιά) και προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας.

Περνάμε το μείγμα που θα προκύψει από ένα σουρωτήρι, ζουμπώντας καλά τα λαχανικά και τα υπολείμματα για να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Τη σάλτσα που θα προκύψει τη σιγοβράζουμε για να συμπυκνωθεί (στο σημείο που θέλουμε), και καλύτερα να αφαιρούμε τυχόν λίπος που θα επιπλέει στην επιφάνεια.

Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα ένα κομμάτι βούτυρο για πιο μεστό αποτέλεσμα.

Έτοιμη!!

Σε διάφορες παραλλαγές προστίθεται λίγο αλευράκι, ή λίγη μαύρη ζάχαρη στο στάδιο του καραμελώματος. Οι πιο τολμηροί φλαμπάρουν με κονιάκ (προσοχή μην καείτε...).

Συνοδεύει τέλεια το κρέας του τραπεζιού και με ότι άλλο αυτό σερβίρεται (ρύζι, πατάτες κλπ).