Χρόνοι ψησίματος μοσχαρίσιου κρέατος


Το μοσχαρίσιο κρέας είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά κρέατα, ιδίως το φιλέτο με το οποίο θα ασχοληθούμε παρακάτω.

Το ψήσιμο του μοσχαρίσιου κρέατος, αναλόγως της προτίμησής μας, υπολογίζεται είτε με θερμόμετρο (στην καρδιά του κρέατος) είτε με το χρόνο, ως εξής:

Με θερμόμετρο:
Rare - 52°C
Medium rare - 57°C
Medium - 60-63°C
Medium well - 62-69°C
Well done - 71°C

Με χρόνους:
Rare - 1 με 1,5 λεπτό κάθε πλευρά
Medium rare - 2,5-3 λεπτά κάθε πλευρά
Medium - 4 λεπτά κάθε πλευρά
Medium well - 5 λεπτά κάθε πλευρά
Well done - 6-7 λεπτά κάθε πλευρά


Αν δεν το έχετε με τα παραπάνω, υπάρχει και ένας άλλος μπακαλίστικος, εμπειρικός αλλά έξυπνος τρόπος:
Rare - όταν το κρέας έχει την ίδια αίσθηση πιέζοντας την εσωτερική πλευρά της παλάμης μας ανάμεσα σε αντίχειρα και δείκτη
Medium - όταν έχει την ίδια σκληρότητα με το σημείο κάτω από τον αντίχειρα (ανάμεσα σε αντίχειρα και καρπό)
Well done - να μας δίνει την ίδια αίσθηση όπως όταν πιέζουμε τον καρπό μας εσωτερικά.