Η γνωστή σε όλους λευκή σάλτσα που αποτελείται κατά βάση από ίσα μέρη βούτυρου και αλευριού και το 10πλάσιό τους σε γάλα (π.χ. 100 γρ. βούτυρο, 100 γρ. αλεύρι και 1 λίτρο γάλα).
Ανάλογα με το πόσο πηχτή ή αραιή τη θέλουμε, αυξομειώνουμε την ποσότητα του γάλατος.
Πολλοί, ενισχύουν γευστικά τη μπεσαμέλ με τυρί ή/και κρόκους αυγών.
Εδώ θέλει προσοχή, γιατί αν προσθέσουμε κρόκους, αυτό θα πρέπει να γίνει κατά το βρασμό, γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε την παστερίωση του αυγού, σκοτώνοντας τυχόν παθογόνους οργανισμούς (π.χ. σαλμονέλα).