Σοτάρισμα


Γενικώς υπάρχει η αντίληψη ότι όταν έχουμε να σοτάρουμε κάποιο κρέας και λαχανικά, ότι πρώτα ξεκινάμε με τα λαχανικά και έπειτα ρίχνουμε το κρέας.

Αυτό δεν είναι σωστό, για τους εξής λόγους:

Τα λαχανικά προκαλούν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας του λαδιού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη θερμοκρασία για το κρέας (ιδίως στην αρχή που το έχει ανάγκη).

Επίσης, τα λαχανικά έχουν αρκετό νερό το οποίο κατά το σοτάρισμα απελευθερώνεται και έτσι αν πέσει μετά το κρέας θα βράσει και δεν θα σοταριστεί σωστά.

Τέλος, περιμένοντας τα παραπάνω να διορθωθούν (να ανέβει η θερμοκρασία του λαδιού και να εξατμιστούν τα υγρά των λαχανικών) αυξάνουμε το χρόνο μαγειρέματος των λαχανικών, με αποτέλεσμα όταν ρίξουμε το κρέας και μέχρι αυτό να ετοιμαστεί τα λαχανικά μας να έχουν παρα-σοταριστεί ή και καεί.

Γι' αυτούς τους λόγους καλό είναι να θωρακίζουμε αρχικά το κρέας μας στο καυτό λάδι και ύστερα (αφαιρώντας πρόσκαιρα το κρέας ή όχι) να προσθέτουμε τα λαχανικά μας.