Κοτόπουλο "πεταλούδα" σε αρωματική μαρινάδα


Υλικά:

 - 1 κοτόπουλο
 - αλάτι, πιπέρι
 - για τη μαρινάδα:
    - 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
    - 4 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες (ή πολύ ψιλο-κομμένες)
    - 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
    - 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
    - 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
    - 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
    - 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    - 1 κ.σ. μουστάρδα

(τα φρέσκα μυρωδικά μπορούν να αντικατασταθούν και με αποξηραμένα, αλλά θα πρέπει να είναι λίγο πιο γενναίες οι δόσεις και το αποτέλεσμα πάλι δεν θα είναι το ίδιο...)



Οδηγίες:

1) Τοποθετούμε το κοτόπουλο στον πάγκο εργασίας με το στήθος προς τα κάτω. Με καλό ψαλίδι κουζίνας (ή κοφτερό μαχαίρι, αλλά με πολύ προσοχή) κόβουμε κατά μήκος το κοτόπουλο από την ουρά προς το λαιμό, αριστερά και δεξιά από το κεντρικό κόκκαλο, το οποίο και αφαιρούμε. Πιέζοντας (και χτυπώντας ελαφρά με πλάστη ή ξύλο κοπής ή αντίστοιχο εργαλείο) ανοίγουμε το κοτόπουλο διάπλατα. Το αναποδογυρίζουμε και το πιέζουμε προς τα κάτω για να γίνει πλακέ (θα σπάσουν μερικά κοκκαλάκια του στη διαδικασία). Το αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.


2) Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε βαζάκι και τα χτυπάμε καλά.


3) Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων (ή σε ταψάκι) και περιχύνουμε τη μαρινάδα, να πάει παντού, και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες (μέχρι και 24). Ενδιάμεσα γυρίζουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.


4) Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το ανοίγουμε διάπλατα. Καλύτερα να το βάλουμε και σε σχαρίτσα που κλείνει για να το γυρνάμε πιο εύκολα πάνω από τη φωτιά.


5) Ψήνουμε στη σχάρα για περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά. Πριν το βγάλουμε, τσεκάρουμε ότι ψήθηκε καλά.


6) Καλή όρεξη.