Αρνάκι ραγού

(δεν είναι η ορίτζιναλ συνταγή, αλλά είναι πιο εύκολη και εξίσου νόστιμη..)

Υλικά:

 - 1 κιλό αρνάκι, κομμένο σε κυβάκια μεγέθους μπουκιάς,
 - αλάτι, πιπέρι,
 - 2 κρεμμύδια ψιλο-χοντροκομμένα,
 - 4 κλωναράκια φρέσκου δεντρολίβανου,
 - 3 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο,
 - 8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
 - 1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες,
 - ελαιόλαδο,
 - μισό μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί (το υπόλοιπο μισό θα το πιείτε μαγειρεύοντας),
 - 1 κιλό (με 800 γρ.) ξεφλουδισμένες ντομάτες (ή αντίστοιχες έτοιμες σε κονσέρβες).




Οδηγίες:

1) Στεγνώστε με πετσέτα το αρνάκι και αλατοπιπερώστε το καλά από όλες τις πλευρές.


2) Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε λάδι αρκετό να καλυφθεί ο πάτος και σε μετριοδυνατή φωτιά ρίξτε το αρνάκι (σε μερίδες αν δεν φτάνει όλο με τη μία) ώστε να θωρακιστεί καλά από όλες τις πλευρές. 
Σημ: η ποσότητα του κρέατος ίσα να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας, ώστε να γίνει σωστά η θωράκιση και να μην αρχίσει να μαγειρεύεται με τους ατμούς...


3) Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά, ρίξτε το κρεμμύδι (και το υπόλοιπο κρέας, αν το κάνατε σε μερίδες) και ανακατεύοντας αφήστε το για κάνα 5λεπτο τουλάχιστον, μέχρι να τσιγαριστεί καλά το κρεμμύδι.


4) Χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά, και ρίξτε το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, το σκόρδο και το καρότο, για άλλα 5 περίπου λεπτά.


5) Προσθέστε το κρασί στο αρνάκι και ανακατεύοντας σταδιακά αφήστε το για 10 λεπτά.


6) Αφού το κρασί αρχίσει να μειώνεται σαν ποσότητα προσθέστε τις ντομάτες μία μία ζουπώντας τες πάνω από την κατσαρόλα ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να ψιλοδιαλυθούν.


7) Όταν πάει να πάρει βράση, χαμηλώστε το μάτι (περίπου 2-3 στα 10), καπακώστε την κατσαρόλα και αφήστε το για 3 ώρες.
Αν έχετε ηλεκτρικό slow cooker βάλτε το στο medium για 5-6 ώρες. Αν θέλετε επίσης, μπορείτε να το βάλετε σε γάστρα (όχι πήλινη) στο φούρνο στους 140 βαθμούς για 3 ώρες.


8) Στο μεταξύ μπορείτε να διαλέξετε με τί ζυμαρικό θα το συνεδεύσετε και να το φτιάξετε.


9) Όταν ετοιμαστεί βγάλτε το από τη φωτιά και αν το κρέας δεν έχει διαλυθεί τελείως, διαλύστε το εσείς με τη βοήθεια δύο πηρουνιών, και δοκιμάστε για αλάτι και πιπέρι.


10) Σερβίρεται στο πιάτο πάνω από τα ζυμαρικά, με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.


11) Καλή όρεξη.