Η επική κολοκυθόσουπα




Υλικά:

 - λάδι
 - 3-4 κουταλιές φασκόμηλο (φρέσκο, όχι τριμμένο)
 - 2 σέλινα ψιλοκομμένα
 - 2 καρότα ψιλοκομμένα
 - 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
 - 2 κουταλιές δεντρολίβανο
 - 1 κόκκινη πιπερίτσα ψιλοκομμένη
 - αλάτι
 - πιπέρι
 - 2 κιλά κολοκύθα σε κομμάτια
 - 2 λίτρα ζωμός (κοτ. ή λαχ.)


για τα (προαιρετικά) κρουτόν:
 - λάδι
 - 5-6 φέτες ψωμί τσιαπάτα
 - τριμμένη παρμεζάνα


Οδηγίες:

1) Βάλτε σε μέτρια φωτιά λίγο λάδι και προσθέστε το φασκόμηλο για λίγα δευτερόλεπτα (μέχρι να γίνουν λίγο τραγανά). Βγάλτε τα αμέσως και βάλτε σε χαρτί κουζίνας, στο πλάϊ.

2) Στο ίδιο - αρωματισμένο - λάδι ρίχτε το κρεμμύδι, σέλινο, καρότο, σκόρδο, δεντρολίβανο, πιπεριά και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε και αφήστε μέχρι να μαλακώσουν.

3) Προσθέστε την κολοκύθα και το ζωμό και μόλις πάρει βράση χαμηλώστε και αφήστε για κάνα μισάωρο.

4) Στο μεταξύ μπορείτε να φτιάξετε τα κρουτόν (ή και να μην το κόψετε σε κομματάκια, αλλά να αφήστε τις φρυγανισμένες-τραγανές φέτες ολόκληρες), ως εξής:

Ψεκάστε λίγο λάδι πάνω στις φέτες, ρίχτε λίγο τυράκι από πάνω και βάλτε τις σε γκριλιέρα (χωρίς έξτρα λάδι). Πιέστε τις και λίγο να κολλήσει το τυρί και να ξεροψηθούν. Αφαιρέστε τις όταν έχουν ξεροψηθεί και πριν καεί το τυρί (και από τις δύο πλευρές).

5) Όταν έχει μαλακώσει τελείως η κολοκύθα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ χειρός για να κάνετε τη σούπα όσο "βελουτέ" θέλετε.

6) Σερβίρετε με τα τραγανά φασκόμηλα και λίγο λαδάκι μέσα και τις τραγανισμένες φέτες και αλατοπίπερο στο πλάϊ.



Η συνταγή μπορεί - αν και όπως περιγράφεται είναι πεντανόστιμη - να εμπλουτιστεί με ζυμαρικάκι, κριθαράκι, ψιλοκομμένο μπέϊκον, μανιτάρια (πορτσίνι), κρέμα γάλακτος κ.ο.κ.