Ή τέλος πάντων σχεδόν τίποτα.
Την επόμενη φορά που θα κόψετε λαχανικά κρατείστε τα μέρη που συνήθως πετάτε.
Δηλαδή, το πίσω μέρος του καρότου, το πάνω μέρος του πράσσου, το μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι που δεν θέλετε κ.ο.κ.
Το ίδιο ισχύει και για τυχόν υπολείμματα νωπού κοτόπουλου.
Όλα αυτά (και ότι άλλο αντίστοιχο σώσετε) μπορείτα να τα βράσετε και να φτιάξετε έναν ωραιότατο σπιτικό ζωμό και να τον καταψύξετε σε μικρά μέρη (μπολάκια, παγοκυψέλες...).
Έτσι θα έχετε πάντα σπιτικό ζωμό, για κάθε χρήση και χωρίς συντηρητικά.
Επίσης, όταν θα ξεφλουδίσετε ξανά πορτοκάλι, δοκιμάστε να κρατήσετε και αποξηράνετε τις φλούδες.
Ένα δυό κομμάτια στο ταψί με το ψητό ή τις πατάτες φούρνου θα δώσουν άλλη διάσταση στη γεύση, το άρωμα ακόμα και την υφή του φαγητού σας.
Επίσης, σε περίπτωση που ψήνετε κρέας στο φούρνο, αντί για κλιματόβεργες ή σχάρες (που βάζετε κάτω από το κρέας για να στραγγίξουν τα περιττά λίπη), δοκιμάστε να βάλετε φλούδες, υπολλείμματα ή και ολόκληρες φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού (μπαίνουν και μαζί). Πέραν από το γευστικό αποτέλεσμα στο κρέας, θα έχετε και τη βάση για μια υπέροχη σάλτσα (τύπου gravy - βλέπε σχετική ανάρτηση).
Επίσης, σε περίπτωση που ψήνετε κρέας στο φούρνο, αντί για κλιματόβεργες ή σχάρες (που βάζετε κάτω από το κρέας για να στραγγίξουν τα περιττά λίπη), δοκιμάστε να βάλετε φλούδες, υπολλείμματα ή και ολόκληρες φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού (μπαίνουν και μαζί). Πέραν από το γευστικό αποτέλεσμα στο κρέας, θα έχετε και τη βάση για μια υπέροχη σάλτσα (τύπου gravy - βλέπε σχετική ανάρτηση).
Τέλος, αν σε κάποια συνταγή (μάλλον ζαχαροπλαστικής) χρησιμοποιήσετε βανίλια, μην πετάξετε τη φλούδα της.
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν αρωματικό χώρου, σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι.
Επίσης, αν τη βάλετε σε ένα δοχείο με καφέ φίλτρου θα δώσει ωραία άρωμα στον καφέ σας.
Και, αν τη βάλετε στο μούλτι με ζάχαρη, θα έχετε μια υπέροχη ζάχαρη-βανίλια.