Πατάτες φούρνου χορταστικές (τύπου ο'γκρατέν)



Υλικά:

 - γύρω στο 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
 - 3 κουταλιές αλεύρι
 - 3 κουταλιές βούτυρο (λάϊτ και ανάλατο είναι μια χαρά)
 - 1 κούπα πλήρες γάλα
 - μισή κούπα κρέμα γάλακτος
 - 2 κουταλιές φρέσκο θυμάρι
 - λίγα φύλα φασκόμηλο
 - 2 σκελίδες σκόρδο (απλά πιεσμένες, ούτε καν καθαρισμένες καλά...)
 - μοσχοκάρυδο τριμμένο
 - 1 κούπα (μπορεί και λίγο παραπάνω) κίτρινο τυρί τριμμένο
 - αλάτι, πιπέρι





Οδηγίες:

1) Βάλτε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς, και αλείψτε ένα (βαθύ) ταψί με λίγο βούτυρο.

2) Τοποθετήστε τις μισές πατάτες στον πάτο του ταψιού, να το καλύπτουν όλο.

3) Σε τηγάνι, βάλτε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε το για λίγο.

4) Προσθέστε το γάλα, την κρέμα, το θυμάρι και φασκόμηλο, το σκόρδο και σιγοβράστε μέχρι να δέσει.

5) Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (δοκιμάζοντας).

6) Αφαιρέστε τα μυρωδικά και τα σκόρδα (αν θέλετε).

7) Βάλτε το μισό υλικό του τηγανιού πάνω από τις πατάτες, και επαναλάβετε (τις υπόλοιπες πατάτες και μετά το άλλο μισό).

8) Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 45 λεπτά περίπου.

9) Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, απλώστε το τριμμένο τυρί και ψήστε για κάνα 15λεπτο ακόμα (ή μέχρι να ξεροψηθεί το τυρί).

10) Καλή όρεξη.